Nutur
Geplaatst op
0 Reactie(s)
 lezen
Brussel pakt 'hormoonverstoorders' aan

Brussel pakt 'hormoonverstoorders' aan

Nadat de Europese Commissie op woensdag 7 juni 2016 een zware waarschuwing af gaf m.b.t. hormoonverstoorders lijkt er nu schot in de zaak te komen.

De Europese Commissie heeft een lijst opgesteld met de wetenschappelijke criteria die bepalen welke stoffen hormonen kunnen ontregelen. EU-commissaris Vytenis Andriukatis (Gezondheid) zei woensdagmiddag in Brussel „terdege te beseffen dat er groeiende zorgen over deze stoffen bestaan.”


Hormoonverstorende stoffen worden gebruikt in bijvoorbeeld plastic verpakkingen, cosmetica, tandpasta en de groente- en fruitteelt. Ze kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.


Er komen twee verordeningen die de hormoonverstoorders verbieden om „een zo hoog mogelijke bescherming voor mens en milieu te bieden.”


De commissie baseert haar lijst op de definities voor ontregelende stoffen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Die hanteert twee categorieën: stoffen met een wetenschappelijk bewezen effect op het menselijk lichaam, en stoffen met veronderstelde effecten op mensen die zijn aangetoond bij dieren.


Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) vreest dat de commissie alleen de eerste categorie wil toepassen en daarmee „nagenoeg alle” ontregelende stoffen uitsluit. „De gevolgen van hormoonverstorende stoffen, zoals kanker, vruchtbaarheidsproblemen en obesitas, treden vaak tientallen jaren later op. Daarnaast kun je niet zomaar allerlei testen op mensen los laten. Dit is een zwarte dag voor de volksgezondheid.”


De commissie presenteert haar voorstellen donderdag in het Europees Parlement. Dat kan het voorstel blokkeren. (ANP)

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter

* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »