Geplaatst op
0 Reactie(s)
 lezen
Gifvrij huishouden

Gifvrij huishouden

Doorsnee schoonmaakproducten zitten boordevol giftige stoffen. Hoe creëer je een veilig, gifvrij huishouden voor jou én je kinderen?
Gifvrij huishouden: hoe en waarom?

De meeste doorsnee schoonmaakproducten in en om het huis bevatten giftige stoffen. Voor kleine kinderen, die de wereld ontdekken met hun handen en mond, kán dit nogal gevaarlijk zijn. Hoe creëer je een ‘veilig nest’ door middel van een gifvrij huishouden en natuurlijk schoonmaken? Lees onze tips.

Heb je wel eens de ingrediënten bekeken op het etiket van de gemiddelde wasmiddel of luchtverfrisser? Vaak bestaan ze uit een oneindige lijst van chemicaliën en synthetische bestanddelen. Veel mensen blijken allergisch te zijn voor dit soort stoffen. Bovendien zijn kinderen nóg gevoeliger voor giftige stoffen dan wij. Hun immuunsysteem is namelijk nog minder goed ontwikkeld. 
Behalve dat een gifvrij huishouden veiliger is voor je kind, is het ook voor jou zeker geen overbodige luxe. Geen schadelijke stoffen om je heen en een zo natuurlijk mogelijk schoon huis. Dat is toch wat iedereen wilt?   


Tips voor een gifvrij huishouden

1. Frisse lucht
Open die ramen en deuren! Als het weer het toelaat, tenminste. Niets is beter dan een huis gevuld met frisse lucht. Het is de beste en gezondste lucht die er bestaat. De concentratie van giftige stoffen binnenshuis neemt hierdoor af en het ruikt fris zonder dat je er verder iets voor hoeft te doen.

2. Potpourri
Nu iets wat je gemakkelijk zelf kunt maken: potpourri. Het internet barst van de heerlijk geurende ‘recepten’. Leg het als geurzakje in de slaapkamer, woonkamer, kledingkast óf tussen de handdoeken in de badkamer. De natuurlijk bloemige geur zal zich rap verspreiden. Tip: ook in de auto werkt het prima.  

3. Gifvrij huishouden dankzij oma 
Gebruik oma’s alternatieven om een fris huis te behouden. Oude schoonmaakmiddelen, zoals zout, soda en azijn zijn een stuk gezonder én werken goed. Bovendien zijn ze goedkoper. Ruikt je koelkast na een grondige schoonmaak nog steeds niet helemaal fris? Plaats een klein schoteltje met koffiepoeder of azijn in de koelkast. De viezige geur verdwijnt onmiddellijk.

4. Géén giftige stoffen 
Dé belangrijkste tip: vermijd giftige stoffen. Pak de ingrediëntenlijst van je schoonmaakmiddelen er eens bij. Vergelijk deze vervolgens met lijsten vol giftige stoffen die je op het internet vindt. Probeer eens alternatieven voor deze schoonmaakproducten te vinden, zoals ecologisch schoonmaakmiddel. Natuurlijk schoonmaken is beter voor jou en het milieu. Wees ook kritisch op lekkere luchtjes: deze bevatten vaak onnodige giftige stoffen die voor allergische reacties kunnen zorgen.

5. Gifvrij huishouden: Nutur's favorieten  
Er zíjn gelukkig natuurlijke varianten van schoonmaakproducten op de markt, zodat je het niet allemaal zelf hoeft te maken. De merken Ecover en Seepje kun je met een gerust hart gebruiken. Ecover is een ecologisch schoonmaakmiddel, dat 100% natuurlijk is en geen chemische stoffen bevat, vrij is van allergenen en toch zeer krachtig is voor vuil. Seepje is een 100% natuurlijk wasmiddel dat gebruik maakt van de kracht van de natuur en wordt gemaakt van de schillen van de Sapindus Mukorossi-vrucht. Deze schillen staan bij aanraking met water een natuurlijke vorm van zeep af en maken zo de was heerlijk schoon.
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter

* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »