Geplaatst op
0 Reactie(s)
 lezen
Hormoonverstorende stoffen: wat zijn het en hoe vermijd je ze?

Hormoonverstorende stoffen: wat zijn het en hoe vermijd je ze?

Voedsel uit blik, bespoten groente en fruit, babyverzorging, gezichtcrèmes en plastic speelgoed: veel van deze producten bevatten schadelijke hormoonverstorende stoffen. Maar wat voor stoffen zijn het precies en hoe vermijd je ze?

Steeds meer aanwijzingen tonen aan dat hormoonverstorende stoffen (EDC’s) leiden tot blijvende gezondheidsschade. Dit geldt voor iedereen, maar de categorieën kleine kinderen en zwangere vrouwen zijn extra gevoelig. In onder andere plastic, verzorgings- en schoonmaakproducten en onze voeding schuilen deze schadelijke stoffen. De bedreiging van hormoonverstorende stoffen wordt gelukkig steeds serieuzer genomen. Ook het milieu leidt eronder. De stoffen worden gelinkt aan een toename van borst- en prostaatkanker, diabetes, obesitas en onvruchtbaarheid. Het zijn lichaamsvreemde stoffen die werken als hormonen óf juist de werking ervan blokkeren. Hierdoor wordt het hormonale systeem verstoord met mogelijk schadelijke effecten op het immuunsysteem en zenuwstelsel. De effecten van de stoffen zijn vooral in kritieke fasen van de zwangerschap (foetale ontwikkeling + baby- en vroege kinderperiode) schadelijk. Gezondheidseffecten treden vaak later in het leven op. Bescherming is, vooral in deze periodes, dus enorm belangrijk. Lees met ons mee.


Welke stoffen moet je vermijden? 

In veel reguliere voeding, verzorgingsproducten en speelgoed zitten hormoonverstorende stoffen. Dit soort ‘gewone’ producten zitten vol chemicaliën, die de gezondheid én het milieu belasten. 

Ftalaten
Ftalaten worden gebruikt als weekmakers van kunststoffen en zitten in veel huiselijke producten, zoals douchegordijnen, lederen meubels, verf, schoonmaakmiddelen, voedselverpakkingen, textiel, speelgoed en vinylbehang.  

Organotinverbindingen
Organotinverbindingen zijn gevaarlijk voor het milieu en giftig voor je immuunsysteem. De stof wordt onder andere gebruikt als conserveermiddel in PVC-producten (handschoenen, slippers, verpakkingen), PVC vloeren en coatings voor bakplaten en bakpapier.

Bisfenol A 
Polycarbonaat kunststof is gemaakt met als hoofdbestanddeel Bisfenol A. Dit zit in bijvoorbeeld plastics, fopspenen, zuigflessen, voedselverpakkingen, nagellak en computers.

Parabenen 
Parabenen worden gebruikt als beschermingsmiddel tegen bacteriën en schimmels. Dit conserveringsmiddel versterkt de werking van het vrouwelijk hormoon oestrogeen en kan leiden tot contactallergieën. Parabenen zitten in veel verzorgingsproducten en geneesmiddelen. Kies daarom voor een natuurlijke huidverzorging om deze stof te vermijden.

Octylfinol 
Verf, lijm en banden bevatten Octylfinol. Het is in 2011 toegevoegd aan de lijst van zeer ernstige zorgstoffen.

Nonylfenolen 
Nonylfenolen zijn giftig, bijtend en gevaarlijk voor het milieu. In Europa is deze stof verboden in concentraties van meer dan 0,1 procent. Het zit in onder andere huishoudelijke schoonmaakmiddelen, cosmetica, kleding en speelgoed.

Synthetische UV-filters 
Synthetische UV-filters hebben een hormoonverstorende werking. In natuurlijke zonbescherming zit deze stof niet verwerkt. Daarom is het, vooral als zwangere vrouw, belangrijk om hier voor te kiezen. 

Tips om hormoonverstorende stoffen te vermijden

Verzorging 
1. Lees altijd goed het product etiket en vermijd bovenstaande stoffen. Let in ieder geval op de ingrediënten die eindigen op ‘paraben’. Deze stof is vrijwel nooit goed.  
2. Er zijn gelukkig genoeg natuurlijke merken zonder hormoonverstoorders met allerlei heerlijke verzorgingsproducten, zoals Lovea, Lavera, Weleda en Naif Care. 
3. Als een product het keurmerk Ecocert of BDIH bevat zit je altijd goed. 
4. Ruim eens je make-up tas en badkamerkastje grondig op. Je zult merken dat je écht niet alles nodig hebt en veel van deze producten hormoonverstoorders bevatten. Less is more. 
5. Kokosolie is zacht, biologisch en de natuurlijkste manier om je gezicht schoon te maken. Je kunt het zelfs als crème gebruiken.   

Huis, kleding en voeding
1. Ban plastic zoveel mogelijk uit je huis. Probeer zo min mogelijk voedsel of drinken te consumeren uit plastic.  
2. Eet zoveel mogelijk biologische groentes en fruit van het betreffende seizoen. Dan zijn er namelijk minder pesticiden aanwezig in het voedsel. 
3. Vermijd producten gemaakt van polycarbonaat. Deze kun je herkennen door een PC etiket of recyclecode 07. Producten gemaakt van glas of porselein zijn veel duurzamer. 
4. Gebruik natuurlijke schoonmaakmiddelen zonder schadelijke stoffen, zoals Seepje of Ecover
5. Was nieuwe kleding voordat je het draagt en kies voor kleding van biologisch katoen
6. Koop BPA-vrije fopspenen, eetgerei en zuigflessen voor je baby. Vermijd speelgoed van zacht plastic in verband met de weekmaker Ftalaten. Kies eerder voor stoffen knuffels met natuurlijke vezels.

Waarom bevatten producten deze stoffen überhaupt

In Nederland worden zwangere vrouwen nog weinig voorgelicht over de risico’s van de schadelijke stoffen. Het televisieprogrammaZembla heeft wél twee interessante items over hormoonverstorende stoffen gemaakt. Volgens wetenschappers draait dit alles om de economische belangen van de productindustrie. Het kost namelijk miljarden om hormoonverstoorders uit alle producten te halen. Artsen en toxicologen (experts op het gebied van giftige stoffen) zijn momenteel bezig met een tegenoffensief om het belang van ‘schone’ producten aan te kaarten. 


De petitie 

Op de Negenmaandenbeurs en online tekenden 2700 bezorgde ouders voor meer informatiecampagnes over hormoonverstoorders én het serieus nemen van deze schadelijke stoffen aan minister Schippers. Nederland neemt de gezondheidsrisico’s van hormoonverstorende stoffen serieus. Dat bleek uit een gesprek dat het internatonale  vrouwen- en milieunetwerk WECF en het groene ouderplatform BabyBeGood recent voerden met de Directeur-Generaal Volksgezondheid Angelique Berg op het Ministerie van VWS. 

En het goede nieuws is: Momenteel wordt de officiële Nederlandse zwangerschapsfolder herzien.

Meer lezen en je kennis testen? Ga naar www.eenveilignest.nl, het bewustwordingsproject van het internationale Gender en Duurzaamheidsnetwerk WECF.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter

* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »