Tanja
Geplaatst op
0 Reactie(s)
 lezen
In 10 stappen op weg naar zindelijkheid

In 10 stappen op weg naar zindelijkheid

Geen tijd om alles door te lezen? Lees dan deze korte samenvatting met stappenplan om direct te beginnen met zindelijkheidstraining. In dit artikel staat alles wat je moet weten!Je kunt het beste met de zindelijkheidstraining beginnen als je kindje er zelf aan toe is. Maar hoe weet je dat je kindje er daadwerkelijk aan toe is? Je kind kan aan de zindelijkheidstraining toe zijn als het de volgende punten beheerst. Kun je nog niet alles afvinken of twijfel je nog beetje bij sommige punten?

 

Dan kun je nog beter even wachten. Dan kan het misschien nog iets te vroeg zijn om aan de training te beginnen.

  • Je kind kan simpele dingen die ik doe nadoen.
  • Je kind kan goed duidelijk maken wat hij wel of niet wil.
  • Je kind weet waar spulletjes, zoals speelgoed, in huis horen te staan en ze daar ook terugzetten.
  • Je kind kan zelf gaan zitten en ook weer opstaan.
  • Je kind kan zelf zijn broek omlaag en weer omhoog trekken.
  • Je kunt aan je kind uitleggen wat de bedoeling van het potje is.
  • Je kind heeft belangstelling voor het potje of voor de wc.
  • Je kind geeft het aan als hij in de luier geplast of gepoept heeft.

 

Het is niet verstandig om met de training te beginnen als er spannende dingen te gebeuren staan. Denk bijvoorbeeld aan de verjaardag van je kindje, of het krijgen van een broertje of zusje, of een verhuizing. Dan kun je beter even wachten. Ook kun je beter eventjes wachten als je kindje in een koppigheidsperiode bevindt.

 

Als je denkt dat je kindje toe is aan de zindelijkheidstraining kun je beginnen zodra je alle spullen die je nodig hebt in huis hebt. In dit artikel kun je lezen wat je allemaal nodig hebt.

Dan kun je echt beginnen, in 10 stappen op weg naar zindelijkheid:

1. Introduceer het potje


Introduceer het potje bij je kind. Laat het ermee spelen en vertel waar het potje voor bedoeld is. Vraag aan je kind of hij erop wil zitten,  gewoon met kleren aan. Als je kind dat liever niet wilt, oefen dan geen druk uit.

2. Samen met pop of beer op het popje


Laat je kindje zijn beer of een pop op het potje zetten. Heb je twee potjes in huis, laat dan je kindje op ene potje zitten en de pop of beer op het andere potje. Je kunt de pop of beer ook een onderbroekje aandoen zodat het allemaal nog echter lijkt.
Er zijn ook speciale poppen te verkrijgen die kunnen drinken en daarna op het potje plassen. Zo wordt het heel visueel voor je kindje.

3. Zonder broek op het potje

Zodra je kind met broek op het potje gaat zitten, stel je voor om de broek omlaag te doen en de luier uit. Trek bij beer of pop ook de onderbroek omlaag, zodat je kindje kan zien hoe beer of pop het doet.

4. Geef je kind een boekje


Zit je kindje zonder een broek aan op het potje, geef hem dan een boekje. Bijvoorbeeld een prentenboekje wat gaat over zindelijkheid. Of lees gezellig samen het prentenboekje. Zo blijft je kind hopelijk iets langer op het potje zitten. Er zijn diverse (prenten)boeken te verkrijgen over zindelijkheid, bijvoorbeeld: “Bobbi op het potje”.

5. Herken wanneer je kind moet plassen


Aan het gedrag of aan de uitdrukking op het gezicht van je kind kun je vaak al zien of hij moet plassen. Vraag precies op dat moment of hij op het potje wil. Zo leert het kind een volle blaas herkennen.
Wat helemaal mooi zou zijn is dat je ontdekt op welke momenten van de dag je kind in zijn luier plast. Zet hem dan op die momenten op het potje.

6. Maak er een feestje van


Dan komt het moment dat je kind echt een keer op het potje plast. Als dat gebeurt, maak er dan echt een feestje van! Geef complimenten, applaudisseer, zeg hoe trots je bent en geef een beloningssticker. Wedden dat je kindje ook glimt van trots!

7. Betrek je kindje bij het leeggooien van het potje


Als je het potje leeg gaat gooien en schoonmaken, betrek je kindje dan hierbij en doe het samen. Zo weet je kindje ook wat er met het plasje gebeurt.

8. De onderbroek


Als je kind vaker op het potje gaat plassen is een onderbroek handiger. Ga samen met je kindje onderbroeken kopen, of geef je kind een onderbroek als cadeautje.

9. De stap naar het grote toilet


Dan komt de stap om van het potje naar het grote toilet te gaan. Het grote gat kan je kind misschien wat eng vinden. Plaats daarom een wc-verkleiner op de wc-bril. Dit lijkt ook meer op de vorm van een potje en wordt de stap ook minder groot.

10. ’s Nachts zindelijk


De eerste tijd zal je kindje ook nog niet ’s nachts zindelijk zijn. Dit gebeurt vaak pas (veel) later. Trek daarom bij het naar bed gaan nog een luier aan. Let dan ’s morgens op of de luier droog is, of dat er toch nog plasje in gedaan is. Als je kindje een aantal nachten achterelkaar droog is, hoef je ook ’s nachts geen luier meer aan te trekken. Er zijn speciale waterdichte hoeslakens te koop zodat het matras droog blijft, mocht het toch een keertje misgaan.

Blijf je kind de eerste tijd eraan herinneren om naar het potje/de wc te gaan. Een kind kan zo opgaan in zijn spel dat hij gewoon vergeet om te gaan plassen, en dan zit een ongelukje toch wel in een klein hoekje.

Blijf je kind veel complimentjes geven. Dat is goed voor het zelfvertrouwen en het motiveert om door te gaan en om zijn best te blijven doen. Word niet boos als je kind al voor de tigste keer in zijn broek heeft geplast. Probeer ongelukjes te negeren. Hoe graag je ook wilt dat hij gauw zindelijk wordt, maar geef het de tijd en oefen geen druk uit. Anders bestaat de kans dat je kindje gaat verzetten of onzeker wordt.

Geduld, begrip en je kind motiveren zijn belangrijke steekwoorden gebleken bij een zindelijkheidstraining! Maar vertrouw vooral op je eigen kind, dat hierin zeker zijn weg zal vinden met jouw hulp. We wensen jullie veel succes.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter

* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »