Yoni


Yoni, of Yoni Care is een van de onmisbare merken van Nutur. En dat komt door waar Yoni voor staat en wat het aanbiedt. Nutur verkoopt dan ook al de drie hoofdproducten van Yoni: gezondere en milieuvriendelijkere tampons, maandverband en inlegkruisjes.

 

De missie van Yoni

Mariah en Wendelien, de oprichtsters van Yoni, geloven dat elke vrouw zou moeten kunnen kiezen voor gezondere en milieuvriendelijkere hygiënische producten voor haar edele delen. De naam Yoni hebben ze uit het Sanskriet afgeleid, wat letterlijk het vrouwelijke geslachtsdeel betekent. De dames voeren een no-nonsense beleid: “What’s on the box, is in the box.” - NL: Wat er op het doosje staat, zit ook in het doosje. - De producten van Yoni zijn vervaardigd van bijvoorbeeld biologisch katoen en bioplastic gemaakt van maïszetmeel.

Hun missie is: “Keeping chemicals away from vaginas globally.” - NL: Wereldwijd chemicaliën weghouden van vagina’s. - En dit willen ze bereiken door in alle schappen naast bijvoorbeeld de reguliere tampons hun biologische tampons aan te bieden, zodat elke vrouw zelf kan kiezen wat voor haar het beste is.

Het verhaal van Yoni begon toen Mariah rond haar dertigste te horen kreeg dat ze in een voorstadium van baarmoederhalskanker zat. In haar zoektocht naar gezondheid werd ze door een specialist geadviseerd om biologische katoenen producten te gebruiken. Daar wilde ze meer over weten en samen met Wendelien is ze haar onderzoek gestart. De dames ontdekten dat de meeste tampons of inlegkruisjes in de winkels vaak dubieuze ingrediënten bevatten en dat producten zoals tampons onder gewone Europese product regelgeving vallen. Wat inhoudt dat er geen speciale afspraken zijn over wat in de producten mag zitten en wat er op de verpakkingen moet staan.

 

Ingrediëntenlijst Yoni tampons, inlegkruisjes en maandverband

Alle producten die via Nutur worden aangeboden, worden zorgvuldig en persoonlijk geselecteerd voordat ze in onze online winkel verschijnen. Dit geldt ook voor de producten van Yoni. Na het zorgwekkende verhaal van Yoni te hebben gelezen was de eerste meest logische stap om de proef op de som te nemen. En dus zochten we de ingrediëntenlijsten van producten voor vrouwelijke hygiëne die reeds in ons bezit waren. Alleen konden we helaas geen ingrediëntenlijst bespeuren.

Zo gewoon als dat het is om precies aan te geven waar onze kleren van gemaakt zijn of ‘ongeveer’  aan te geven wat er in ons eten zit; zo ongewoon lijkt het om aan te geven wat er in producten zit die dag in dag uit bij de meest intieme delen van ons lichaam zitten. Zou het komen doordat de waarheid het daglicht niet kan verdragen?

 

Mooi van buiten betekent niet altijd mooi van binnen

In hun zoektocht ontdekten Mariah en Wendelien dat producten voor vrouwelijke hygiëne van synthetische materialen gemaakt zijn zoals viscose en plastic in plaats van katoen. Producten die wel van katoen gemaakt zijn, worden van niet biologisch katoen gemaakt. En laat katoen nu een van de meest bespoten producten ter wereld zijn, waardoor sporen van pesticiden in tampons en maandverband zijn aangetroffen. Wellicht ten overvloede om dit te vermelden, maar pesticiden worden gebruikt om levende zaken zoals organismen en onkruid mee te doden. Daarnaast ondergaan de reguliere producten zorgwekkende processen zoals het bleken met chloor, om de spierwitte kleur te verkrijgen. Kennelijk vinden producenten het belangrijker om ons te doen geloven dat we een smetteloos product kopen in plaats van onze gezondheid.


Wat wel met zekerheid vast te stellen is, is dat de vagina een van de meest absorberende, intieme en fragiele delen van je lichaam is. Ze is omgeven met klieren, bloedvaatjes, zenuwen en heeft een hele dunne huidlaag. Er is verder ook geen onderzoek nodig om vast te stellen dat vrouwen maandelijks een week lang, 24 uur per dag, gebruik maken van maandverbanden of tampons. En sommige vrouwen gebruiken dagelijks inlegkruisjes. De uitkomst van deze rekensom mag en moet elke vrouw voor zichzelf maken.
 

De boodschap van Yoni

 

Tegenwoordig worden meisjes van gemiddeld elf tot twaalf jaar ongesteld. Hoe lang gebruik jij al tampons, maandverband of inlegkruisjes? Heb je enig idee wat dat met je lichaam doet? Wij helaas ook niet en dat is zorgwekkend. Daarom is Yoni niet alleen een product. Het is een boodschap. Soms een ludieke boodschap, zoals: “Chemicals are not for pussies.”

 

Door het gebruik van eerlijke en gezondere producten, kunnen wij als consument onze stem laten horen en druk uitoefenen op de grote spelers. Niets is zo duidelijk als een boodschap die recht in de portemonnee van de grote producenten reikt. Elke vrouw kiest voor zich en mag zelf bepalen wat zij gelooft, maar ze moet wel de kans krijgen om die keus te maken. Waar kies jij voor? 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »